Projectmatig werken

Projectmatig werken is een praktische en ‘to the point’ georganiseerde werkwijze, ondersteund door snel toe te passen tools, die helpt om doelen om te zetten in resultaten. De cursist leert een project- of opdrachtkaart te maken aan de hand waarvan snel verbanden kunnen worden gelegd tussen de belangrijkste sturingselementen.

Als blijkt dat voor het realiseren van resultaten een tijdelijke organisatie noodzakelijk is, is projectmatig werken eenvoudig uit te bouwen naar projectmanagement. Alle Triple Plus docenten verzorgen trainingen, maar werken daarnaast ook als (interim) projectleiders. Dankzij jarenlange ervaring kennen zij alle ins en outs van projectmanagement, projectleiderschap en opdrachtgeverschap in de praktijk en zijn ze dé aangewezen personen die de cursisten graag leren om opdrachten projectmatig uit te voeren. Daarbij gaat het om het duidelijk maken van verwachtingen, het organiseren van, en grip houden op de uitvoering.    

Triple Plus wordt beoordeeld met het cijfer 8,7 op Springest, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen in Nederland.

Doelgroep

De opleiding projectmatig werken is niet alleen geschikt voor ‘projectmensen’. Iedereen die (lijn)opdrachten uitvoert kan deelnemen aan deze training en zal de toegevoegde waarde ervaren. Projectmatig werken is een prima start voor aankomend projectleiders, projectondersteuners en projectmedewerkers. Voor de meer ervaren projectleiders is de training een goede manier om kennis op te frissen.

Doel

De nadruk bij het leren projectmatig werken ligt op het doen en ervaren. Daarom wordt minimaal tijd besteed aan theorie en maximaal aan het werken met de uitgangspunten van projectmatig werken. De cursisten leren de uitgangspunten van projectmatig toe te passen in de eigen opdrachten en/of praktijk casuïstiek die wordt verstrekt. Daarin staan de competenties expliciet maken van verwachtingen en grip houden op de uitvoering centraal. Na afloop:

 • weet de cursist wat projectmatig werken inhoudt en kent de cursist de basisstappen van projectmatig werken;

 • kent de cursist de belangrijkste verantwoordelijkheden die gekoppeld zijn aan projectmatig werken;

 • kan de cursist de eigen werkwijze toepassen op eigen opdrachten en deze uitbouwen als de situatie dat vraagt;

 • weet de cursist wat er gedaan moet worden om de uitvoering te plannen en grip daarop te houden;

 • weet de cursist wat gedaan moet worden om de eigen opdracht af te bakenen en is helder wat met de uitvoering van de opdracht bereikt moet worden;

 • is de cursist in staat van het eigen project of de opdracht een projectkaart te maken waarin verbanden zichtbaar zijn en worden.

Inhoud

De klassikale opleiding projectmatig leren werken duurt 2 dagen. Op beide dagen wordt een dagdeel gebruikt om de eigen opdracht te verkennen, te definiëren, te realiseren en af te ronden. Daarmee wordt de levensloop van de opdrachtuitvoering gevolgd. Gedurende de genoemde stappen wordt geleerd te plannen en grip te houden op basis van de "GOKIT" elementen: Geld, Organisatie, Kwaliteit, Informatie en Tijd. Daarnaast wordt geleerd invulling te geven aan de competentie ‘expliciteren’ en tools toe te passen, zoals het maken van risico-, stakeholders- en impactanalyses. De leergang wordt afgerond met een korte toets en een certificaat als de toets met goed gevolg is afgelegd. Op verzoek kan ook alleen een bewijs van deelname worden verstrekt.

Trainingsmateriaal

De basis van het trainingsmateriaal is het boek "Projectenwijzer - Handreiking projectmatig werken" van auteur Jan de Wit, mede-eigenaar van Triple Plus. Op de eerste cursusdag ontvangt de cursist dit boek en ook een trainingsmap met sheets, opgaven, uitwerkingen en checklijsten.

Prijzen

De training kost € 895,00 per persoon, inclusief verblijfskosten (lunch, koffie/thee, etc.), boek, cursusmap en toets. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Het Triple Plus boek "Projectenwijzer - Handreiking projectmatig werken"  is ook los te koop en kost € 21,50 inclusief btw en inclusief bezorgkosten en is o.a. te bestellen bij Triple Plus: stuur een e-mail, bel 05 98 62 65 00 of maak gebruik van de "Bel mij" button onderaan deze pagina.

Inschrijven

De volgende trainingen staan gepland en hebben nog ruimte voor deelnemers:

 • maandag 4 november 2019 en maandag 18 november 2019 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven

Triple Plus beschikt over opleidingslocaties in o.a. in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en Zwolle.

Vervolgopleidingen

Projectmatig werken is zo opgezet dat het probleemloos aansluit bij de volgende (vervolg)opleidingen:

 • PRINCE2® Foundation, voor wie zijn kennis wil verbreden met de PRINCE2 projectmanagementmethode
 • MSP® Foundation, voor wie zijn kennis wil verbreden met de MSP programmamanagementmethode
 • IPMA niveau D, voor wie zijn kennis wil verbreden en verdiepen in projectmanagementcompetenties
 • Post-HBO Projectmanagement, voor wie zijn kennis en ervaring wil verbreden en verdiepen in projectmanagement door middel van een erkende Post-HBO opleiding in deeltijd (een lopend project als basis is een vereiste). Indien u geslaagd bent voor PRINCE2 Foundation krijgt u vrijstelling voor de eerste module.

Liever op maat of in-company?

Triple Plus kan de training ook in-company, als maatwerk verzorgen. Vanaf 4 deelnemers is dat over het algemeen voordeliger dan individueel inschrijven. Er worden dan tijdens de training praktijkvoorbeelden uit het eigen bedrijf/de organisatie gebruikt en ook kunnen er specifieke thema's en modules in vaardigheden en technieken worden toegevoegd. Wij maken graag een offerte!

Voor meer informatie over of het aanvragen van een offerte voor maatwerktrainingen en workshops: stuur een e-mail, bel 05 98 62 65 00 of maak gebruik van de "Bel mij" button hieronder, wij bellen dan terug.

 

Meld u aan voor de Triple Plus nieuwsbrief om automatisch op de hoogte gehouden te worden van nieuwe trainingsdata, nieuws en acties van Triple Plus of volg Triple Plus op LinkedInFacebook en Twitter.

Wij werken o.a. voor

Buhrman
Essent
KPN
Brandweer
Sogeti
Rijksauditdienst
APM
Noorderlink
Gemeente Groningen
RDW
CBS
Gemeente Hof van Twente
Waterschap Noorderzijlvest
Politie Nederland
Provincie Fryslân
SNN
Ministerie van Defensie
Noorderpoort
Rabobank
UMCG
PostNL
Hanzehogeschool Groningen