PRINCE2® (PRojects IN Controlled Environments) is één van de meest gevraagde en toegepaste Best Practices voor het managen van projecten. Deze internationaal erkende methode is gebaseerd op processen. De processen richten zich op het beheerst en gecontroleerd doorlopen van een project, vanaf de voorbereiding tot en met het afsluiten van het project.

Triple Plus is een door Axelos/PeopleCert geaccrediteerde PRINCE2® organisatie. Alle Triple Plus docenten zijn zeer ervaren projectmanagers.

Triple Plus wordt beoordeeld met het cijfer 8,7 op Springest, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen in Nederland.

PRINCE2 2017 Update

AXELOS, de eigenaar van PRINCE2, heeft PRINCE2 in 2017 vernieuwd onder de naam "PRINCE2 2017 Update". Een algemeen onderzoek over de vorige versie (PRINCE2 2009) wees uit dat deze versie niet altijd even toegankelijk was voor gebruikers. De update brengt hier verandering in door meer aandacht te geven aan de zeven kernprincipes van PRINCE2. Voor elk project, ongeacht de grootte of duur, moet aan deze principes voldaan worden.

De PRINCE2 methode blijft ongewijzigd, de 7 principes, 7 thema's en 7 processen blijven intact.

In de 2017 Update wordt meer uitleg gegeven over de thema’s, hoe deze met de principes samenwerken en het op maat maken van de methode voor een project. Bij de thema’s wordt ook uiteen gezet hoe projecten worden bijgewerkt en aangepast. Kortom, de gebruiksvriendelijkheid heeft een enorme boost gekregen.

Wanneer je een training in 2009-stijl hebt gevolgd, heb je geen andere methode geleerd dan bij de 2017 Update het geval is, maar elementen die niet tot de kern van de methode behoren zijn verwijderd, zoals configuratiemanagement.

Animatie uitleg: PRINCE2 2017 Update

Doelgroep

(Toekomstig) projectleiders of projectmanagers die behoefte hebben aan een verdieping van de kennis over de PRINCE2 methodiek, die rekening houdt met de continu veranderende omstandigheden rondom projecten, zich wil voorbereiden op het PRINCE2 Practitioner examen en bereid is om dit in een intensief traject te doen.

De cursist dient in het bezit te zijn van het PRINCE2 Foundation certificaat, het maakt niet uit of dit een 2009 of een 2017 certificaat is.

Doel

Na afloop van de training:

 • kan de cursist met succes projecten initiëren, plannen, monitoren en bijsturen;
 • kan de cursist principes, processen, en thema’s volgens de PRINCE2-methodiek toepassen;
 • kan de cursist een project plaatsen in een continu veranderende omgeving en de veranderingen zichtbaar maken en beheersen;
 • kan de cursist risico’s onderkennen en beheersen;
 • kan de cursist effectief communiceren binnen een project;
 • is de cursist in staat om goede afspraken te maken met de opdrachtgever van een project;
 • is de cursist in staat (op de leslocatie) het internationaal erkende examen voor het PRINCE2 Practitioner certificaat met goed gevolg af te leggen.

Inhoud

Deze klassikale opleiding duurt 3 dagen inclusief examentraining en is volledig gericht op het toepassen van de PRINCE2 methodiek in de praktijk. Tijdens de training wordt het behandelen van de theorie afgewisseld met diverse praktijkgerichte opdrachten, die zowel in groepsverband als individueel uitgewerkt worden. Op deze manier kan de opgedane theoretische kennis beter omgezet worden naar de eigen praktijksituatie. Aan de hand van actuele voorbeelden wordt de theorie rond de PRINCE2 principes, thema's en processen diepgaand behandeld.

Het programma brengt de cursist op examenniveau, het internationale examen voor het PRINCE2 2017 Update Practitioner certificaat. Het certificaat heeft een wereldwijd erkende status.

Trainingsmateriaal

In juli 2018 wordt de Nederlandse versie van de officiële PRINCE2 2017 Update manual “Managen van Succesvolle Projecten met PRINCE2” verwacht. De Practitioner trainingen van Triple Plus vanaf september 2018 zijn op dit boek gebaseerd. Deelnemers aan de opleiding ontvangen dit boek op de eerste lesdag, alsmede de Triple Plus PRINCE2 Referencecard, PRINCE2 hulpmiddelen en achtergrondmateriaal, een cursusmap met sheets, opgaven en uitwerkingen van een casus en actuele PRINCE2 Practitioner proefexamens. Daarnaast krijgt men onbeperkt toegang tot onze online examenvragen oefenomgeving op PMScan.nl. Hiermee kan de basiskennis eenvoudig getoetst worden.

Het leren gebruiken en toepassen van de "projectkaart" bij projectmatige opdrachten en projecten is al jaren een hit en eyeopener in de trainingen en coachingsituaties van Triple Plus. De kaart daagt uit tot creativiteit, maar biedt ook inzicht en overzicht in de voor de opdracht of het project belangrijke besturingselementen. 

SUMMMIT - de digitale projectkaart is een co-creatie van o.a. Triple Plus en is een projectmanagement tool waarmee overzicht en inzicht wordt gecreëerd  in een project. Vanaf oriëntatie op de opdracht tot en met het opleveren van het eindresultaat. Geen beperkingen of voorschriften, maar eenvoud, flexibiliteit en gebruikersgemak staan voorop. Deelnemers aan de projectmanagement opleidingen van Triple Plus kunnen gedurende de opleiding gratis gebruik maken van SUMMMIT.

Examen

In overleg met de docent wordt een examentijdstip afgesproken.

Het examen duurt 2,5 uur, is een meerkeuzetoets en bestaat uit vragen met een scenario en bijlagen. Bij het examen mag het boek “Managen van Succesvolle Projecten met PRINCE2” gebruikt worden. Er zijn 38 punten nodig om te slagen van de 68 beschikbare punten.

Het PRINCE2 2017 Update Practitioner certificaat is 3 jaar geldig en kan NIET verlengd worden met een voordelig ReRegistration examen, zoals bij de 2009 versie het geval was. Na 3 jaar zal er dus opnieuw een volledig Practitioner examen gemaakt moeten worden, als je gecertificeerd wilt blijven. (Het Foundation certificaat was en blijft onbeperkt geldig.)

Je kunt met een Foundation certificaat in 2009 stijl gewoon het 2017 Practitioner examen maken. 

Het vernieuwen van de certificering voor Practitioner kan met de komst van de 2017 Update op twee manieren:

 • Middels het ‘PRINCE2 Membership’. Als PRINCE2 member kun je door het uitvoeren van verschillende activiteiten aantonen dat jouw PRINCE2 kennis up-to-date is. Bijvoorbeeld door trainingen te volgen, training te geven en PRINCE2 projecten in de praktijk uit te voeren. Wanneer je voldoende activiteiten heeft ondernomen, wordt na 3 jaar de certificering automatisch verlengd met nogmaals 3 jaar.
 • Behaal je niet voldoende punten voor het Membership of bent je geen lid, dan kun jij je na 3 jaar opnieuw certificeren door nogmaals Practitioner-examen te gaan doen.

Prijzen

De training kost € 1.295,00 per persoon, inclusief verblijfskosten (lunch, koffie/thee, etc.), boek, online examenvragen en cursusmap. Het examen kost  € 360,00 per examen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Inschrijven

De volgende trainingen staan gepland en hebben nog ruimte voor deelnemers:

 • maandag 13 en 27 januari 2020 en 10 februari 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven
 • ​dinsdag 24 maart 2020 en 7 en 21 april 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven
 • ​donderdag 4 en 18 juni en 2 juli 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven
 • ​dinsdag 17 november, 1 en 15 december 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven

Triple Plus beschikt over opleidingslocaties in o.a. Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en Zwolle.

Vervolgopleidingen

 • MSP® Foundation, voor wie zijn kennis wil verbreden met een op PRINCE2 aansluitende programmamanagement methode
 • IPMA niveau C, voor wie zijn kennis wil verbreden en verdiepen in projectmanagementcompetenties (voldoende ervaring is een vereiste)
 • IPMA niveau D, voor wie zijn kennis wil verbreden en verdiepen in projectmanagementcompetenties (geen ervaringsvereiste)
 • Post-HBO Projectmanagement, voor wie zijn kennis en ervaring wil verbreden en verdiepen in projectmanagement door middel van een erkende Post-HBO opleiding in deeltijd (een lopend project als basis is een vereiste). Indien u geslaagd bent voor PRINCE2 Practitioner krijgt u vrijstellingen.

Liever op maat of in-company?

Triple Plus kan de training en het bijbehorende examen ook in-company, als maatwerk verzorgen. Vanaf 4 deelnemers is dat meestal voordeliger dan individueel inschrijven. Er worden dan tijdens de training praktijkvoorbeelden uit het eigen bedrijf/de organisatie gebruikt en ook kunnen er specifieke thema's en modules in vaardigheden en technieken worden toegevoegd. Wij maken graag een offerte!

Voor meer informatie over of het aanvragen van een offerte voor maatwerktrainingen en workshops: stuur een e-mail of bel 05 98 62 65 00. Of maak gebruik van de "Bel mij" button onder aan deze pagina, wij bellen dan terug.

 

Meld je aan voor de Triple Plus nieuwsbrief om automatisch op de hoogte gehouden te worden van nieuwe trainingsdata, nieuws en acties van Triple Plus of volg Triple Plus op LinkedInFacebook en Twitter.

 

PRINCE2® is a registered trade mark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved. The Swirl logo™ is a trade mark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.

 

 

Wij werken o.a. voor

Buhrman
Essent
KPN
Brandweer
Sogeti
Rijksauditdienst
APM
Noorderlink
Gemeente Groningen
RDW
CBS
Gemeente Hof van Twente
Waterschap Noorderzijlvest
Politie Nederland
Provincie Fryslân
SNN
Ministerie van Defensie
Noorderpoort
Rabobank
UMCG
PostNL
Hanzehogeschool Groningen