Managing Successful Programmes (MSP®) is een programmamanagementmethode die helpt om complexe verandertrajecten succesvol door te voeren en wordt wereldwijd door veel organisaties en bedrijven gebruikt. Programmamanagement speelt, anders dan sterk resultaatgerichte projectmanagementmethodieken, in op de pragmatische vertaling van strategische veranderingen naar acties. Met MSP kunt u een visie voor het programma definiëren, het programma vormgeven en beheersen.

De besturing van programma's volgens MSP (Editie 2011) sluit naadloos aan op de besturing van projecten volgens PRINCE2®. 

Triple Plus is een door Axelos/PeopleCert geaccrediteerde MSP opleidingsorganisatie. Alle Triple Plus docenten zijn zeer ervaren projectmanagers.

Tot nu toe is 100% van álle MSP Foundation cursisten in 1 keer geslaagd voor het examen!

Triple Plus wordt beoordeeld met het cijfer 8,7 op Springest, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen in Nederland.

Doelgroep

De opleiding richt zich op programmamanagers en iedereen die ruime ervaring heeft opgedaan met het leiden van projecten en zich verder wil ontwikkelen en verbreden in de besturing en uitvoering van programma’s. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een HBO-werk- en denkniveau hebben en tenminste beschikken over basiskennis van projectmethodieken zoals PRINCE2.

Doel

Na afloop van de training:

 • kent de cursist de begrippen van de MSP methodiek en weet de cursist hoe ze gehanteerd moeten worden;
 • kan de cursist de principes, thema’s en processen van MSP onderscheiden en benoemen;
 • kan de cursist de belangrijkste principes van MSP toepassen in de dagelijkse praktijk;
 • is de cursist op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen programmamanagement;
 • is de cursist in staat succesvol deel te nemen aan het MSP Foundation examen.

Inhoud

Deze klassikale opleiding duurt 2 dagen inclusief examentraining. Het programma is praktijkgericht opgezet en wordt verzorgd door ervaren trainers met veel praktijkkennis van de MSP methode. Tijdens de training wordt het behandelen van de theorie (de methodiek, de onderlinge samenhang en de verschillen met projectmanagement) afgewisseld met diverse praktijkgerichte opdrachten, die u zowel in groepsverband als individueel uitwerkt. Op deze manier kan de opgedane theoretische kennis beter omgezet worden naar de eigen praktijksituatie.

De training leidt op tot examenniveau, het internationale examen voor het MSP Foundation-certificaat. De nadruk van de training ligt op praktische toepassing van de MSP thema’s. Dit niveau is ook vereist voor programmamanagement-professionals die doorgaan naar de Practitioner-kwalificatie. 

Trainingsmateriaal

De cursist ontvangt op de eerste cursusdag het boek “Programmamanagement op basis van MSP - 2011 Edition” en een cursusmap met sheets, opgaven en uitwerkingen van een casus en proefexamens.

Examen

De cursist kan er voor kiezen om aan het einde van dag 2 examen te doen, maar in overleg met de docent kan ook een later tijdstip worden afgesproken.

Het MSP Foundation examen duurt 60 minuten, is een meerkeuzetoets van 75 vragen, inclusief 5 controlevragen die niet in de scores meetellen. Er zijn 35 punten nog om te slagen (van de 70 beschikbare punten)

Prijzen

De training kost € 995,00 per persoon, inclusief verblijfskosten (lunch, koffie/thee, etc.), boek en cursusmap. De kosten voor het examen bedragen € 240,00 per examen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Inschrijven

De volgende trainingen staan gepland en hebben nog ruimte voor deelnemers:

 • vrijdag 24 januari 2020 + 7 februari 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven

De training op 24 januari + 7 februari 2020 heeft een startgarantie voor locatie Groningen.

 • maandag 6 april 2020 + 20 april 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven
 • vrijdag 19 juni 2020 + 3 juli 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven
 • maandag 26 oktober 2020 + 9 november 2020 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven

Triple Plus beschikt over opleidingslocaties in o.a. Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en Zwolle. Geef in uw bericht de locatie van uw voorkeur aan.

Vervolgopleidingen

 • MSP® Practitioner, voor wie zijn kennis wil verdiepen in het toepassen van MSP
 • PRINCE2® Foundation, voor wie zijn kennis wil verbreden met een op MSP aansluitende projectmanagement methode
 • IPMA niveau Bvoor wie zijn kennis wil verbreden en verdiepen in projectmanagementcompetenties (voldoende ervaring in complexe projecten is een vereiste!)
 • IPMA niveau C, voor wie zijn kennis wil verbreden en verdiepen in projectmanagementcompetenties (voldoende ervaring in niet complexe projecten is een vereiste!)
 • Post-HBO Projectmanagement, voor wie zijn kennis en ervaring wil verbreden en verdiepen in projectmanagement door middel van een erkende Post-HBO opleiding in deeltijd (een lopend project als basis is een vereiste).

Liever op maat of in-company?

Triple Plus kan de training en het bijbehorende examen ook in-company, als maatwerk verzorgen. Vanaf 4 deelnemers is dat meestal voordeliger dan individueel inschrijven. Er worden dan tijdens de training praktijkvoorbeelden uit het eigen bedrijf/de organisatie gebruikt en ook kunnen er specifieke thema's en modules in vaardigheden en technieken worden toegevoegd. Wij maken graag een offerte!

Voor meer informatie over of het aanvragen van een offerte voor maatwerktrainingen en workshops: stuur een e-mail of bel 05 98 62 65 00. Of gebruik maken de "Bel mij" button hieronder, wij bellen dan terug.

 

Meld u aan voor de Triple Plus nieuwsbrief om automatisch op de hoogte gehouden te worden van nieuwe trainingsdata, nieuws en acties van Triple Plus of volg Triple Plus op LinkedInFacebook en Twitter.

 

MSP® is a registered trade mark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.            The Swirl logo™ is a trade mark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.

Wij werken o.a. voor

Buhrman
Essent
KPN
Brandweer
Sogeti
Rijksauditdienst
APM
Noorderlink
Gemeente Groningen
RDW
CBS
Gemeente Hof van Twente
Waterschap Noorderzijlvest
Politie Nederland
Provincie Fryslân
SNN
Ministerie van Defensie
Noorderpoort
Rabobank
UMCG
PostNL
Hanzehogeschool Groningen