International Project Management Association (IPMA) staat voor verdere professionalisering, herkenning en vooral erkenning van het projectmanagementvak en is een overkoepelende organisatie van nationale brancheverenigingen voor projectmanagers. IPMA kent verenigingen in 59 landen en heeft meer dan 50.000 leden.

IPMA-NL is de Nederlandse branchevereniging en telt inmiddels circa 2.000 leden. IPMA-NL heeft het IPMA-certificeringstelsel vertaald naar de Nederlandse Competence Baseline (NCB). Dit is een set aan projectmanagementcompetenties, die gebruikt kan worden voor het professionaliseren van het projectmanagement binnen een organisatie.

De IPMA niveaus:

 • IPMA Level D - beginnend projectleider 
 • IPMA Level C - projectmanager 
 • IPMA Level B - senior projectmanager
 • IPMA Level A - projectdirecteur, die verantwoordelijk is voor de complete projectenportefeuille van een grote organisatie

Triple Plus biedt trainingen aan die opleiden tot niveau D en C. Daarnaast bieden wij voor niveau C en B assessmentbegeleiding. Alle Triple Plus docenten zijn zeer ervaren projectmanagers.

Tot nu toe is 100% van de Triple Plus cursisten geslaagd voor het IPMA-D examen! 

Triple Plus wordt beoordeeld met het cijfer 8,7 op Springest, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen in Nederland.

ICB versie 4

ICB staat voor Individual Competence Baseline. Het is een internationaal vastgestelde set van competenties waarin is vastgelegd wat project-, programma- en portfoliomanagers moeten weten per IPMA niveau.

De Triple Plus IPMA opleidingen zijn gebaseerd op de eind 2016 ingevoerde ICB versie 4. Ten opzichte van versie 3 zijn de eindtermen (de basis voor de theorie-examens) aangepast aan de huidige tijd. De driedeling vak, mens en omgeving uit versie 3 is behouden gebleven, maar is nu ook toegepast op programma- en portfoliomanagement niveau.

Naast technische competenties is er in versie 4 meer aandacht voor context en gedrag en is het aantal competenties teruggebracht van 46 naar 28 competenties voor projectmanagement en naar 29 voor programma- en portfoliomanagement. 

Doelgroep

(Beginnend) projectmanagers die zich willen laten certificeren voor IPMA-D. Er zijn geen toelatingseisen, maar enige projectervaring is wel een voordeel. De opleiding is ook geschikt voor projectmanagers die behoefte hebben aan een stevige inhoudelijke basis.

Doel

Na afloop van de training:

 • kent de cursist de definities van een project, van project-, programma- en portfoliomanagement;
 • kent de cursist de projectfasen en organisatie binnen projecten;
 • beheerst de cursist methoden en technieken voor projectplanning en -besturing en kwaliteitsbewaking;
 • heeft de cursist kennis van budgettering en financiën binnen een project;
 • beheerst de cursist de basisprincipes van projectmanagement en projectteams;
 • is de cursist optimaal voorbereid op het IPMA-D examen.

Inhoud

Deze klassikale opleiding duurt 5 dagen inclusief examentraining en biedt theoretische kennis van zowel de 'harde' instrumentele als 'zachte' sociale aspecten van het vakgebied projectmanagement volgens de IPMA richtlijnen. Deze training leidt op tot het examen IPMA-D van IPMA Certificering.

Trainingsmateriaal

De cursist ontvangt op de eerste cursusdag het boek “Projectmanagement op basis van ICB versie 4" en een cursusmap met sheets, opgaven en uitwerkingen van een casus en proefexamens.

Examen

IPMA Certificering Nederland is het certificeringsorgaan van de vereniging IPMA Nederland. De IPMA examens en assessments vinden plaats in Nieuwegein, de enige IPMA examenlocatie in Nederland. Opleiden en examineren gebeurt gescheiden om de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid volledig te garanderen. 

Het IPMA-D certificaat is 5 jaar geldig en het examen bestaat uit twee delen en duurt in totaal 3 uur. Het eerste deel bestaat uit 45 meerkeuzevragen (60 minuten), het tweede deel bevat open vragen (120 minuten). De open vragen bestaan uit rekenvragen, korte open vragen en een kort scenario. De meerkeuzevragen wegen voor 50% mee en de open vragen voor 50%.

Na de training kan de cursist zich aanmelden voor het examen op www.ipmacertificeren.nl. Ook de examenprijzen zijn daar te vinden.

Prijzen

De 5-daagse training kost € 1.995,00 per persoon, inclusief verblijfskosten (lunch, koffie/thee, etc.), boek en cursusmap. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw.  

Inschrijven

De volgende trainingen staan gepland en hebben nog ruimte voor deelnemers:

 • dinsdag 8 en 29 oktober, 12 en 26 november en 10 december 2019 van 9:00-16:30 uur, alle locaties, inschrijven

Triple Plus beschikt over opleidingslocaties in o.a. in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en Zwolle. 

Vervolgopleidingen

 • Post-HBO Projectmanagement, voor wie zijn kennis en ervaring wil verbreden en verdiepen in projectmanagement door middel van een erkende Post-HBO opleiding in deeltijd (een lopend project als basis is een vereiste).

Liever op maat of in-company?

Triple Plus kan de training ook in-company, als maatwerk verzorgen. Vanaf 4 deelnemers is dat over het algemeen voordeliger dan individueel inschrijven. Er worden dan tijdens de training praktijkvoorbeelden uit het eigen bedrijf/de organisatie gebruikt en ook kunnen er specifieke thema's en modules in vaardigheden en technieken worden toegevoegd. Wij maken graag een offerte!

Voor meer informatie over of het aanvragen van een offerte voor maatwerktrainingen en workshops: stuur een e-mail of bel 05 98 62 65 00. Of gebruik maken de "Bel mij" button hieronder, wij bellen dan terug.

 

Meld u aan voor de Triple Plus nieuwsbrief om automatisch op de hoogte gehouden te worden van nieuwe trainingsdata, nieuws en acties van Triple Plus of volg Triple Plus op LinkedInFacebook en Twitter.

Wij werken o.a. voor

Buhrman
Essent
KPN
Brandweer
Sogeti
Rijksauditdienst
APM
Noorderlink
Gemeente Groningen
RDW
CBS
Gemeente Hof van Twente
Waterschap Noorderzijlvest
Politie Nederland
Provincie Fryslân
SNN
Ministerie van Defensie
Noorderpoort
Rabobank
UMCG
PostNL
Hanzehogeschool Groningen